Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ


Κάνω αυτές τις μέρες μία εργασία για το πανεπιστήμιο. Ο τίτλος της; Κατεργασία καλουπιών για φακούς επαφής (contact lense mould). Ενδιαφέρον μου ακούστηκε και όντως είναι. Και πολύ μάλιστα. Όπως όμως έψαχνα να βρω υλικό και να καταλάβω τι παίζει, βρήκα ένα άρθρο που μου άφησε άφωνο. Τελικά φτάσαμε ως εκεί; Και γω που νόμιζα ότι αυτά γίνονται μόνο στο Minority Report του Tom Cruise ...

Το άρθρο (στα ελληνικά εδώ) αναφέρεται στην ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που κατάφερε να εισάγει ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα και LED's εντός φακών επαφής. Αν και αυτοί δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικοί, η έως τώρα ανάπτυξη δείχνει πως μελλοντικές εφαρμογές όπως η αναπαραγωγή streaming video κατευθείαν επάνω στο μάτι, είναι εφικτές. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν στον άνθρωπο μια υπερόραση ή και για πιο πρακτικούς λόγους, όπως για βοήθεια σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ακόμη και σαν έναν τρόπο για να σερφάρουμε στον web ενώ βρισκόμαστε στον δρόμο..

Οι φακοί αυτοί δοκιμάστηκαν σε κουνέλια για πάνω από 20 λεπτά, χωρίς να παρουσιαστεί κάποια ανεπιθύμητη επίδραση. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα υλικά αυτών των φακών επαφής δεν θα παρενοχλούν την όραση αυτών που τους φοράει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: