Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

PASSION


Αυτή η λεπτή διαχωριστική γραμμή. Αυτή τα καθορίζει όλα. Η γραμμή της ζωής, σε όποια παλάμη και αν βρίσκεται ή δεν βρίσκεται, είναι η γραμμή που χωρίζει το μίσος από την αγάπη. Η γραμμή του πάθους, γιατί ό,τι και αν έγινε σε αυτό το κόσμο, από τη μεγαλύτερη ως τη μικρότερη μεταβολή, είχε ένα βασικό κίνητρο: το πάθος. Ο μεγάλος στρατηγός παθιασμένος με τις ιδέες του και τις στρατηγικές του, ο διαρκής καλλιτέχνης παθιασμένος με την μελωδία των χρωμάτων γύρω του, ο τρελός επιστήμονας παθιασμένος με την αρμονία των αριθμών, όλοι είχαν πάθος για αυτό που έκαναν.

Το πάθος είναι ένα τεντωμένο σκοινί στο οποίο θα ακροβατείς μια ζωή μαζί με τα αισθήματα σου και με όπλο τα πιστεύω σου. Μια θα πέσεις από τη μία πλευρά, θα αγαπάς τα πάντα, θα σου φαίνεται μικρή η ζωή, ένα ποτήρι από ένα καινούριο χυμό, που ίσα ίσα θα μπορέσεις να καταλάβεις τι γεύση είχε όταν φτάσεις στο πάτο. Χωρίς να το καταλάβεις θα πέσεις από την άλλη πλευρά και ό,τι πριν αγάπαγες τώρα θα το μισείς. Το ποτήρι με το χυμό θα γίνει ένα κακοφτιαγμένο κοκτέηλ σε μεγάλο ποτήρι, που νιώθεις ότι πρέπει να το πιεις επειδή απλά το πλήρωσες.
Και μια ζωή θα ακροβατείς... θα ακροβατείς... Και δυστυχώς χωρίς πιστεύω, χωρίς να έχεις προσδιορίσει τον εαυτό σου υπάρχει ο κίνδυνος να πέσεις ολοκληρωτικά σε μία πλευρά. Ο χαρακτήρας σου είναι αυτός που θα σε κρατήσει. Δεδομένου όμως ότι τα πόδια σου θα ακουμπάνε πάντα στο σκοινί της ζωής, από την άκρη της μιας πλευράς θα βρεθείς απότομα στην άκρη της άλλης. Χωρίς να ξέρεις τον εαυτό σου, κινδυνεύεις να αγαπάς επικίνδυνα πράγματα που δεν αξίζουν την αγάπη σου και εύκολα να σε κάνουν να τα μισήσεις.

Κοιτάς τον καθρέφτη. Βλέπεις τον εαυτό σου. Μπορείς να παρατηρήσεις τις ρωγμές στο πρόσωπο σου, την ματαιότητα των πάντων, το μίσος που αφήνει ο χρόνος πάνω στο σώμα σου. Μπορείς όμως και να παρατηρήσεις τα μάτια σου, καθρέφτη της καρδιάς σου και του σοφότερου χαρακτήρα σου, δείγμα της αγάπης που αφήνουν οι φίλοι σου πάνω σου.

Η ζωή είναι το σχοινί. Το νόημα της ζωής σου είναι το πάθος. Για την εργασία, για τον άνθρωπο, για σένα. Το πάθος. Μπορεί να έχει δύο όψεις βέβαια, αλλά όσο ξέρεις τον εαυτό σου, κοίτα να το απολαύσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: