Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

HEADS INSIDE!


16/2 αρχίζει η εξεταστική. Και τώρα ... κεφάλια μέσα, να μαζέψουμε ό,τι προλαβαίνουμε. Μην τα θαλασσώσουμε όπως πέρσυ.
Ώρες ώρες αναρωτιέμαι πως είναι φτιαγμένο αυτό το ****εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας. Σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να μην είσαι σε θέση να διεκδικήσεις τα όνειρα σου.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ας πάρουμε το σχολείο από το Λύκειο και μετά, που είναι ακόμα νωπές οι μνήμες για μένα. Στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου επικρατεί η απόλυτη χαλάρωση και αδιαφορία. Η απόλυτη απαξίωση για το θεσμό του Λυκείου. Στη δευτέρα μόνο, ορισμένοι μαθητές με υψηλές φιλοδοξίες αρχίζουν και δίνουν βάρος στα μαθήματα κατεύθυνσης. Για τα γενικής παιδείας δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Ή θα γίνει πανικός στη τάξη φέρνοντας σε κατάσταση νευρικού κλονισμού τη καθηγήτρια, ή θα "πέσει" κοπάνα. Και ξαφνικά έρχεται η τρίτη Λυκείου. Εδώ τελειώνουν τα αστεία. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις πανελλήνιες με το παιδιάστικο χαρακτήρα που αντιμετώπισες προηγουμένως το σχολείο. Οπότε ή αλλάζεις συμπεριφορά και "μένεις στο παιχνίδι" ή συνεχίζεις ακάθεκτος στο χαβαλέ και στο τέλος αναρωτιέσαι που στο καλό πας...
Εξουθενώνεσαι από το διάβασμα. Ακόμα και η μία ώρα την ημέρα διάβασμα είναι πολύ κουραστική άμα δεν έχεις μάθει έτσι. Τί; 2 ώρες και πάνω; 3; 5; 10; Όλα παίζουν. Σε κάθε περίπτωση άμα έχεις στόχους σκοτώνεσαι (για τα δεδομένα σου) στο διάβασμα.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Και περνάς στο πανεπιστήμιο. Άμα ανήκεις στην πλειοψηφία των Ελλήνων μαθητών τότε προέρχεσαι από μία δύσκολη για σένα χρονιά και νιώθεις επιτέλους ενήλικος και πως έχεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Νιώθεις πως ήρθε η ώρα να διασκεδάσεις χωρίς τελειωμό. Μέγα ψέμα. Και θα το καταλάβεις και συ ο ίδιος σχετικά σύντομα. Πέφτεις με τα μούτρα στο ατελείωτο αραλίκη προφασιζόμενος πως δικαιούσαι να ξεκουραστείς από τη δύσκολη χρονιά των πανελληνίων. Αρχίζει το πανεπιστήμιο. Εσύ πατάς στην αρχή αλλά σχεδόν αμέσως το κόβεις. Πιο πιθανό είναι μάλιστα να περνάς ατελείωτες ώρες στο PC χωρίς να κάνεις τίποτα (λιώνοντας στο facebook πχ) παρά να βγαίνεις όλη την ώρα για καφέ, σε κλαμπ και σε ότι άλλο έλεγες ή σκεφτόσουν στο σχολείο. Είναι η εποχή της "καμίας απολύτως ευθύνης".
Και έτσι περνάει το πρώτο εξάμηνο, φτάνεις στην εξεταστική, δεν ξέρεις τι σε περιμένει, προσπαθείς να αντιγράψεις και τίποτα, και καταλήγεις να χρωστάς στο τέλος μαθήματα. Άμα αργήσεις να σοβαρευτείς το ίδιο θα γίνει και στο δεύτερο εξάμηνο. Και άμα στο τέλος της πρώτης χρονιάς χρωστάς "τα πάντα όλα" η κατάσταση είναι κόλαση. Επιλέγεις: λίγες διακοπές ώστε να διαβάσεις για επαναληπτική ή διακοπές και ""ποιός ****** την εξεταστική καλοκαιριάτικα;".
Άμα μπεις στο δεύτερο έτος και χρωστάς πολλά η κατάσταση είναι κόλαση. Βέβαια μπορεί να σαι αφασία και να μην το καταλαβαίνεις αλλά όταν φτάσεις στα +2 χρόνια από το κανονικό θα το χεις μετανιώσει σίγουρα.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Εγώ χρωστάω. Ούτε πολλά ούτε λίγα. Αλλά αρκετά ώστε άμα μαλακιστώ και σε αυτήν την εξεταστική να χω πρόβλημα στην επόμενη. Οπότε τώρα κεφάλια μέσα να τα περάσουμε και να κάνουμε ήρεμο 4ο εξάμηνο και καλοκαίρι αντίστοιχα.
ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: