ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΕΙΡΑ Θα το λέω και θα το ξαναλέω! Επίσης, είναι άκρως τρομακτικό να συνδυάζεις την ιστορία με το σήμερα! Θα σας παραθέσω το 5ο επεισόδιο κάτω και θα σας καλέσω να συνδυάσετε τα εξείς στοιχεία: -Το δάνειο που προσπάθησε κυρίως ο φιλελεύθερος Μαυροκορδάτος να πάρουμε τότε από την Αγγλία. Δείτε τις αντιδράσεις πως έτσι η Ελλάδα θα γινόταν υποχείριο των ξένων και πως υποθηκευόντουσαν οι επόμενες γενιές. Η εύλογη όμως και σωστή απορία: τι άλλο να γινόταν τότε; Να κατακτάγαμε όλη την Ελλάδα πίσω μόνοι μας, που πρότεινε ο Κωλοκοτρώνης είναι εξωπραγματικό! Ειδικά χωρίς την συγκατάθεση των μεγάλων δυνάμεων, τις οποίες υποχρεούμασταν να έχουμε με το μέρος μας. Συνδυάστε τα όλα αυτά με το σήμερα. Το σημερινό δάνειο με το τότε. Τις τώρα αντιδράσεις με τις τότε. Τότε αντιδρούσαν οι οπλαρχηγοί που έβλεπαν τις εξουσίες τους να μειώνονται τώρα αντιδρούν οι μεγαλοτσιφλικάδες του δημοσίου που μειώνονται οι μισθοί τους. Τα αντεπιχειρήματα τότε ήταν εξωπραγματικά καθώς η βοήθεια από το εξωτερικό ήταν κομβική (όπως αποδείχθηκε στο μέλλον), τα αντεπιχειρήματα τώρα περί εξόδου από ευρωπαϊκή ένωση και τέλος του καπιταλισμού ηχούν παρόμοια στα αυτιά μου. Οι σφοδρές επιθέσεις που δεχόταν τότε ο Φαναριώτης Μαυροκορδάτος από τους απλούς πελλοπονήσιους αν και ο Λόρδος Βύρωνας δήλωνε πως πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο, και έντιμο διαχειριστή του δημοσίου χρήματος. Τότε η εσωτερική ειρήνη "εξαγοράστηκε" όταν χαρίστηκε στον Κωλοκοτρώνη μέρος του δανείου. Τρομακτικό θα ΄ταν να υποθέσουμε τι θα γινόταν και σήμερα με μία παρόμοια εξαγορά των συνδικαλιστών ή των κομμάτων της αριστεράς. -Η πρώτη δόση του δανείου το 1821 τελικά κατέληξε σε παρατρεχάμενους κτλ και όχι για τον τόπο. Αυτό αφορά τους πολιτικούς του σήμερα οι οποίοι υποχρεούνται να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος και ελπίζω να μην επέτρεψαν να συμβεί αυτό ξανά. -Δείτε προσεκτικά τι ήταν αυτό που μας έκαψε. Δείτε γιατί πήραμε χαμπάρι τον αιγυπτιακό τακτικό στρατό όταν ήταν πια αργά. Μα προφανώς γιατί για άλλη μια φορά ήμασταν τόσο απασχολημένοι με τον εμφύλιό μας! Η μεγάλη εσωτερική διαμάχη παραλίγο να μας στερήσει την ελευθερία που απολαμβάνουμε όλοι σήμερα! Και θέτω το τελευταίο ερώτημα που θα δείξει αν μαθαίνουμε από την ιστορία ή είμαστε ακόμα αυστραλοπίθηκοι: Μήπως σήμερα καλό θα 'ταν δεξιοί-αριστεροί-κεντρόοι-εργάτες-πλούσιοι-φοιτητές-πολιτικοί-δημόσιοι υπάλληλοι-ιδιωτικοί υπάλληλοι-κτλ να δούμε όλοι ότι πρώτα από όλα είμαστε γαμωΈΛΛΗΝΕΣ (και όχι φλωροελληναράδες), να αφήσουμε τα προσωπικά συμφέροντα στην άκρη (που αυτά μας προκαλλούν αυτό το εσωτερικό χάος, παραδεχθείτε την αλήθεια) και να έχουμε ελάχιστη ευθύνη για τις επόμενες γενιές ή τουλάχιστον να μην κάνουμε τα ίδια εσωτερικά λάθη του παρελθόντος;; Πραγματικά ντρέπομαι αν το παιδί του 2101 διαβάζει την ιστορία του 1821 και του 2011 και συναντά τις ίδιες τραγικές καταστάσεις.
Υ.Γ. Και πραγματικά εύχομαι πως μιλάω με Έλληνες και όχι με ελληναράδες που το μόνο που θα πουν θα 'ναι σχόλιο για την αδερφή του Τατσόπουλου...
Λίγα πράγματα θα μου μείνουν από τις εξεταστικές και αυτά δεν θα έχουν να κάνουν με τα μαθήματα. Πάντως το πρώτο και σημαντικότερο που θα μου μείνει είναι τα βραδινά πριν δώσω που ακόμα παλεύω να βγάλω την ύλη του μαθήματος. Συνοδεία έχω χαλαρή μουσική. Mazzy Star, Bob Dylan, Portishead, Death in Vegas, Radiohead και πολλοί άλλοι μεγάλοι έδιναν αρμονική κίνηση στις σημειώσεις μου. Επίσης κάτι τέτοια βράδια σαν και το σημερινό, θέλω να κάνω ένα διάλειμμα συχνά πυκνά, και να γράψω διάφορα σε αυτό το μπλόγκ, άλλα που να βγάζουν νόημα και άλλα όχι. Εξαρτάται κυρίως από τη συναισθηματική φόρτιση που μου βγάζει η μουσική. Τέρμα όμως, αρκετά αναφερθήκαμε στην ατμόσφαιρα, τώρα περνάω στα σοβαρά.
Σήμερα θα αναφερθώ σε κάτι που με απασχολεί μια βδομάδα. Για μένα αποτελεί συμπέρασμα ζωής. Θεωρώ ότι πρέπει να το αποδεχτώ πια, όσο σκληρό και αν είναι, και να κοιτάξω να προσαρμοστώ. Αφορμή ήταν τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο Σάββατο στο ντέρμπυ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Σημείωση: δεν είναι καθόλου αθλητικό το άρθρο και δεν έχει σχέση με τα χίλια μύρια ποστ που έχουμε δει-κάνει στο facebook. Για αυτό δεν θα αναφερθώ καθόλου στο τι έγινε σε αυτό το παιχνίδι. Το point του άρθρου είναι άλλο:
Η εξουσία του δυνατού φαντάζει τόσο κυνική και άδικη στα μάτια του αδυνάμου. Ο ισχυρός ακόμα και όταν δει ότι χάνει το παιχνίδι, θα κάνει τα πάντα -ηθικά / ανήθικα, νόμιμα / παράνομα- προκειμένου να είναι αυτός ο νικητής, να παραμείνει δηλαδή ο ισχυρός. Και στο τέλος θα πανηγυρίσει για τη νίκη του - χρειάζεται επιβεβαίωση-, και ως ισχυρός μάλιστα θα είναι εκείνος που θα γράψει την ιστορία. Όλο αυτό φαίνεται τόσο άδικο και απίθανο στα μάτια του αδύναμου, ο οποίος μπορεί να πάλεψε με όλο του το είναι, και μπορεί ακόμα να δει και τον αγώνα του να μπαίνει στα αρχεία. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό συμβαίνει στη ζωή, την οποία προτιμώ να την παρομοιάζω με τη λέξη "φύση" και όχι με τη λέξη "ζούγκλα". Λύση; Να κάνεις τα πάντα από εδώ και πέρα στη ζωή σου για να είσαι εσύ με τους δυνατούς ή να διαλέξεις να παλεύεις μια ζωή με τους ηττημένους περιμένοντας την στιγμή που θα γυρίσει ο τροχός (στιγμή που μπορεί όμως να αργήσει πάααρα πολύ και όταν έρθει να μην κρατήσει πολύ). Εδώ μπαίνει ο χαρακτήρας και οι προσωπικές επιλογές του κάθε ενός. Δεν μπορείτε πάντως να λέτε "δεν το 'ξερα". Εσύ διάλεξες το πεδίο της μάχης που θα αγωνιστείς.
Και μην μου αρχίσετε να μου λέτε "σιγά τον αδύναμο τον βάζελο". Ήταν αδύναμος στο ποδόσφαιρο χωρίς διοίκηση να τον υπερασπιστεί απέναντι σε έναν "μεγαλοτσιφλικά" Ολυμπιακό. Όπως αντίστοιχα ήταν αδύναμος και ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ τις προηγούμενες χρονιές απέναντι σε έναν "τύραννο" Παναθηναϊκό.
Πως το ποδόσφαιρο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας έτσι; Τώρα όπως ίσως είδατε στο προηγούμενο ποστ μου, οι χώρες της Ανατολής πυροβολούνε αμάχους σε ειρηνικές πορείες. Σκοτώνουν ανθρώπους που απλά "παλεύουν με την πυγμή των λόγων τους" για ένα καλύτερο μέλλον και επειδή είναι πολλοί και η εξουσία φοβάται μην χάσει, επιστρατεύει όλα τα μέσα. Είσαι εργαζόμενος και έχεις προσφέρει πάρα πολλά στην επιχείρησή σου; Αν διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου ζητώντας έναν πιο σεβαστό μισθό για την προσφορά σου, ακούς απλά ένα "όχι", τόσο άδικο, τόσο πικρό, ειδικά αν έχεις την ατυχία να βλέπεις το χρήμα που διαχειρίζονται οι "ισχυροί".
Ξέρω.. έχω γίνει πολύ ορθολογιστής τελευταία.. Όχι δεν είναι ακριβώς έτσι.. Τώρα θα πατήσω "δημοσίευση ανάρτησης" και θα συνεχίσω το διάβασμα. Και η μουσική θα συνεχίσει να παίζει λες και δεν άλλαξε τίποτα. Περιέργη η ζωή πάντως... Ισχυροί και αδύναμοι σε έναν αγώνα εξουσίας χωρίς πραγματικά κανέναν νικητή και κανένα όφελος... και για κανέναν λόγο... Μουσική... Play... Και μακάρι να γράψω το χλωμό 5 αύριο γιατί θα συνεχίσω να σας πρήζω τον Σεπτέμβρη.
Σήμερα θα γράψω ένα από τα πιο σοβαρά άρθρα που έχω γράψει ποτέ. Βασικά θα σας παραθέσω 3 βιντεάκια. Τα δύο πρώτα λέγονται "το πείραμα της υπακοής". Το τελευταίο, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα-παρακλάδι της εφαρμογής του. Τα 2 πρώτα πρέπει να τα δείτε οπωσδήποτε. Το τρίτο είναι άκρως σοκαριστικό, και σας προτείνω αν δεν είστε κάφροι, αν σέβεστε την αξία της ανθρώπινης ζωής, να μην το δείτε, θα 'ναι κάτι που θα σας σημαδέψει. Διαβάστε απλά τον τίτλο αρκεί.
ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ ΜΕΡΟΣ 1ο
ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ ΜΕΡΟΣ 2ο
Μπορώ να παρέμβω εύκολα και να αναλύσω και τα 2 βιντεάκια αυτά. Να αναλύσω τον τρόπο σκέψης του κάθε ενός που συμμετέχει στο πείραμα. Αλλά δεν θα το κάνω, θα αφήσω τον κάθε έναν που τα βλέπει να βγάζει ο ίδιος τα συμπεράσματά του. Αν τα 'χετε δει λοιπόν αυτά, θα καταλάβατε τη ζωόδη συμπεριφορά του ανθρώπου. Από κάτω ακολουθεί ένα βίντεο που το περιγράφω πρώτα για να έχετε γνώση: ΕΙΡΗΝΙΚΗ πορεία λαμβάνει χώρα στο Μπαχρέιν, αν δείτε το βίντεο θα το καταλάβετε αμέσως. Ούτε κουκουλοφόροι είναι, ούτε λοστούς έχουν, ούτε τίποτα. Ξαφνικά ο στρατός που είναι από την απέναντι όχθη αρχίζει να πυροβολεί. Υπάρχει νεκρός και τραυματίες, ενώ άκρως συγκλονιστικό είναι το πως η γεμάτη φωνήεντα αραβική γλώσσα βγάζει εκείνη την ώρα ένα άδικο μοιρολόι. Είναι άκρως ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ βίντεο επαναλαμβάνω. Και αν με ρωτήσετε γιατί το ποστάρω; Για να σας δείξω ότι δεν είναι απλά ένα άρθρο και όντως έγινε, και κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι 9 στους 12 του πειράματος που αντέδρασαν έτσι πρέπει να γίνουν 2 στους 12. Και αυτό θα γίνει μόνο αν σταματήσουμε να ζούμε το facebookοπαραμύθι μας και κυνηγήσουμε οι ίδιοι τη μόρφωση μας και την παιδεία μας. Γιατί στην ουσία "όλοι" σκοτώνουμε τον διπλανό μας με την ίδια άνεση είτε ΜΑΤατζήδες, είτε αριστεροί, είτε φασίστες, είτε αναρχικοί είτε καπιταλιστές χωρίς να έχουμε οι ίδιοι: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Σήμερα θα γράψω κάτι που το λέω καιρό τώρα, αλλά πια βλέπω η κατάσταση πως φτάνει στο απροχώρητο. Θεωρώ καθήκον μου πια απέναντι στην ιστορία, να αρχίσω να φωνάζω προσπαθώντας να καλύψω τις χωρίς λογική οχλαγωγίες που με καλύπτουν τόσο καιρό.
Τόσα χρόνια τώρα, τόσα χρόνια τι κάνουμε όλοι; Φωνάζουμε! Φωνάζουμε, διεκδικούμε δικαιώματα, δικαιώματα που μας κάνουν βολεμένους, ρουφάμε το μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας χωρίς να θεωρούμε πως έχουμε την οποιαδήποτε και στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Και όταν κάποιος γυρίσει και μας πει "είσαι σοβαρός ρε μαλάκα;" , θα φουσκώσουμε το στήθος και θα απαντήσουμε με ακόμα πιο δυνατές κραυγές. Αν κάποιος (1 στους 100) ζητήσει την τιμωρία μας, θα γελάσουμε δυνατά, θα τον πούμε γραφικό και ή θα τον δείρουμε ή θα τον περιθωριοποιήσουμε. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένες αντιδράσεις της ελληνικής μάζας (μορφωμένης και αμόρφωτης) τα τελευταία 30 χρόνια. Μάλιστα είμαι άκρως επιφυλακτικός για τα 30 χρόνια, καθώς βλέποντας το ντοκιμαντέρ 1821 του ΣΚΑΙ μάλλον σαν να διαπιστώνω την κυκλικότητα της ιστορίας και να βλέπω πως ο Έλληνας είναι μάλλον Ραγιάς ακόμα. -Πέρνα αγόρι μου σε μια καλή σχολή και μετά τελειώσαν όλα... -Μπες παιδί μου στο δημόσιο να βολευτείς, μην έχεις το άγχος του ιδιωτικού τομέα... -Μαθητές κάνουν αποχές για το χρώμα της τυρόπιτας, την ώρα που αμέτοχοι οι καθηγητές απολαμβάνουν το ρεπό τους. Τα αργύρια θα πέσουν στο τέλος του μήνα βλέπετε... -Βενζινάδικα κάνουν απεργία και μπλοκάρουν τα πάντα γιατί ψηφίζεται ο γελοίος νόμος να κόβουν απόδειξη στην βενζίνη (βλ. πηγή) -Απεργία στα ΜΜΜ που νεκρώνουν όλη τη παραγωγική διαδικασία της Αθήνας, όταν ο μισθός αγγίζει εξωφρενικά όρια (βλ. εδώ πηγή - 8.785 με άνω όριο τα 2.500 αν βαριέσαι!) -Πανεπιστημιακοί απεργούν φωνάζοντας για υποβάθμιση της παιδείας την ώρα που οι ίδιοι έχουν το αξίωμα τους με μόλις 1 δημοσίευση σε όλη την καριέρα τους! (βλ. Κουτί της Πανδώρας!) -Διαιτητές παίρνουν το ψωμί των ποδοσφαιστών και επικροτούνται και από πάνω, αν ευνόησαν την δημοφιλέστερη ομάδα!
Γαμώ τον σταρχιδισμό σε αυτήν χώρα! Παρτάκηδες όλοι, που έχουν βάλει τον μανδύα της ιδεολογίας στα συμφέροντα τους. Πατριώτες που νομίζουν ότι ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας ήταν αθλητές του κατς και θέλουν να τους μιμηθούν με ουγκ-αρίσματα, φασίστες που νομίζουν ότι ο βασιλιάς θα ναι σαν τον Λεωνίδα που χουν δει στους 300, αριστεροί μεγαλογαιοκτήμονες, σοσιαλοφιλελεύθεροι ανάλογα με το ποιος θα με βολέψει καλύτερα! Όλοι πως θα πάρουν! Κανέναν δεν τον νοιάζει τι θα αφήσει για τους άλλους, ακόμα και για το αύριο=το ίδιο του το παιδί! Και βρείτε μου έναν που να τιμωρήθηκε. Έναν πολιτικό που να πήγε φυλακή, έναν διαιτητή ή παράγοντα ποδοσφαίρου που να πήγε φυλακή, έναν χούλιγκαν που να πήγε φυλακή, έναν αστυνομικό έναν μπάχαλο που να πήγε φυλακή. Όλοι αυτοί σταρχιδιστές παρτάκηδες και κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και κάνουν και δηλώσεις ήθους και αξιοπρέπειας.
Οι νέες ιδέες όσο λαμπρές και να 'ναι δεν εφαρμόζονται ποτέ στην εποχή τους. Εφαρμόζονται όταν όλα τα παλιά μυαλά, που έχουν μεγαλώσει και έχουν ποτίσει τον εγκέφαλό τους με τις παλιές ιδέες και θεωρίες, πεθάνουν. Αυτό ισχύει στη ζωήν επιστήμη, στη τέχνη, στην ιστορία, στην ίδια την ζωή εν τέλει. Είδα το πρώτο επεισόδιο της περιβόητης νέας σειράς του ΣΚΑΙ, το 1821. Μπροώ να πω ότι έμεινα λίγο με το στόμα ανοιχτό. Μπορώ να πω ότι συμφωνώ αρκετά με αυτά που είπε. Βέβαια είναι κοινό μυστικό πως τα κείμενα της ιστορίας μας αλλάζουν (και όχι από μόνα τους) προς μια πιο ήπια και ειρηνική μορφή, αλλά δεν νομίζω πως το ντοκιμαντέρ επιδιώκει να αλλάξει την ιστορία. Δεν μου φάνηκε να κουκουλώνει γεγονότα. Απλά λέει τα πράγματα όπως δεν είχαμε συνηθίσει να ακούμε. Και πάνω από όλα είναι μια πρόταση με επιχειρήματα άρα ίσον σεβαστή. Το γεγονός ότι οι αντίθετες γνώμες που έχω ακούσει δεν απαντάνε σε ερωτήματα σημαντικά, όπως "γιατί 400 χρόνια μετά", ή αναφέρονται από το 1750 και μετά (πράγμα που δεν αρνείται το ντοκιμαντέρ) με κάνει να θέλω να δω ακόμα περισσότερο και τα επόμενα επεισόδια.
Απλά δείτε το, το να γνωρίζεις το παρελθόν σε κάνει αυτόματα να γνωρίζεις και το μέλλον όπως ίσως θα καταλάβετε...