Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

1821 VS 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΕΙΡΑ
Θα το λέω και θα το ξαναλέω! 
Επίσης, είναι άκρως τρομακτικό να συνδυάζεις την ιστορία με το σήμερα!
Θα σας παραθέσω το 5ο επεισόδιο κάτω και θα σας καλέσω να συνδυάσετε τα εξείς στοιχεία:
-Το δάνειο που προσπάθησε κυρίως ο φιλελεύθερος Μαυροκορδάτος να πάρουμε τότε από την Αγγλία. Δείτε τις αντιδράσεις πως έτσι η Ελλάδα θα γινόταν υποχείριο των ξένων και πως υποθηκευόντουσαν οι επόμενες γενιές. Η εύλογη όμως και σωστή απορία: τι άλλο να γινόταν τότε; Να κατακτάγαμε όλη την Ελλάδα πίσω μόνοι μας, που πρότεινε ο Κωλοκοτρώνης είναι εξωπραγματικό! Ειδικά χωρίς την συγκατάθεση των μεγάλων δυνάμεων, τις οποίες υποχρεούμασταν να έχουμε με το μέρος μας. Συνδυάστε τα όλα  αυτά με το σήμερα. Το σημερινό δάνειο με το τότε. Τις τώρα αντιδράσεις με τις τότε. Τότε αντιδρούσαν οι οπλαρχηγοί που έβλεπαν τις εξουσίες τους να μειώνονται τώρα αντιδρούν οι μεγαλοτσιφλικάδες του δημοσίου που μειώνονται οι μισθοί τους. Τα αντεπιχειρήματα τότε ήταν εξωπραγματικά καθώς η βοήθεια από το εξωτερικό ήταν κομβική (όπως αποδείχθηκε στο μέλλον), τα αντεπιχειρήματα τώρα περί εξόδου από ευρωπαϊκή ένωση και τέλος του καπιταλισμού ηχούν παρόμοια στα αυτιά μου. Οι σφοδρές επιθέσεις που δεχόταν τότε ο Φαναριώτης Μαυροκορδάτος από τους απλούς πελλοπονήσιους αν και ο Λόρδος Βύρωνας δήλωνε πως πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο, και έντιμο διαχειριστή του δημοσίου χρήματος. Τότε η εσωτερική ειρήνη "εξαγοράστηκε" όταν χαρίστηκε στον Κωλοκοτρώνη μέρος του δανείου. Τρομακτικό θα ΄ταν να υποθέσουμε τι θα γινόταν και σήμερα με μία παρόμοια εξαγορά των συνδικαλιστών ή των κομμάτων της αριστεράς.
-Η πρώτη δόση του δανείου το 1821 τελικά κατέληξε σε παρατρεχάμενους κτλ και όχι για τον τόπο. Αυτό αφορά τους πολιτικούς του σήμερα οι οποίοι υποχρεούνται να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος και ελπίζω να μην επέτρεψαν να συμβεί αυτό ξανά.
-Δείτε προσεκτικά τι ήταν αυτό που μας έκαψε. Δείτε γιατί πήραμε χαμπάρι τον αιγυπτιακό τακτικό στρατό όταν ήταν πια αργά. Μα προφανώς γιατί για άλλη μια φορά ήμασταν τόσο απασχολημένοι με τον εμφύλιό μας! Η μεγάλη εσωτερική διαμάχη παραλίγο να μας στερήσει την ελευθερία που απολαμβάνουμε όλοι σήμερα! Και θέτω το τελευταίο ερώτημα που θα δείξει αν μαθαίνουμε από την ιστορία ή είμαστε ακόμα αυστραλοπίθηκοι: Μήπως σήμερα καλό θα 'ταν δεξιοί-αριστεροί-κεντρόοι-εργάτες-πλούσιοι-φοιτητές-πολιτικοί-δημόσιοι υπάλληλοι-ιδιωτικοί υπάλληλοι-κτλ να δούμε όλοι ότι πρώτα από όλα είμαστε γαμωΈΛΛΗΝΕΣ (και όχι φλωροελληναράδες), να αφήσουμε τα προσωπικά συμφέροντα στην άκρη (που αυτά μας προκαλλούν αυτό το εσωτερικό χάος, παραδεχθείτε την αλήθεια) και να έχουμε ελάχιστη ευθύνη για τις επόμενες γενιές ή τουλάχιστον να μην κάνουμε τα ίδια εσωτερικά λάθη του παρελθόντος;; Πραγματικά ντρέπομαι αν το παιδί του 2101 διαβάζει την ιστορία του 1821 και του 2011 και συναντά τις ίδιες τραγικές καταστάσεις.


Υ.Γ. Και πραγματικά εύχομαι πως μιλάω με Έλληνες και όχι με ελληναράδες που το μόνο που θα πουν θα 'ναι σχόλιο για την αδερφή του Τατσόπουλου...




                                      null    

Δεν υπάρχουν σχόλια: