Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

1821

Οι νέες ιδέες όσο λαμπρές και να 'ναι δεν εφαρμόζονται ποτέ στην εποχή τους. Εφαρμόζονται όταν όλα τα παλιά μυαλά, που έχουν μεγαλώσει και έχουν ποτίσει τον εγκέφαλό τους με τις παλιές ιδέες και θεωρίες, πεθάνουν. Αυτό ισχύει στη ζωήν επιστήμη, στη τέχνη, στην ιστορία, στην ίδια την ζωή εν τέλει.
Είδα το πρώτο επεισόδιο της περιβόητης νέας σειράς του ΣΚΑΙ, το 1821. Μπροώ να πω ότι έμεινα λίγο με το στόμα ανοιχτό. Μπορώ να πω ότι συμφωνώ αρκετά με αυτά που είπε. Βέβαια είναι κοινό μυστικό πως τα κείμενα της ιστορίας μας αλλάζουν (και όχι από μόνα τους) προς μια πιο ήπια και ειρηνική μορφή, αλλά δεν νομίζω πως το ντοκιμαντέρ επιδιώκει να αλλάξει την ιστορία. Δεν μου φάνηκε να κουκουλώνει γεγονότα. Απλά λέει τα πράγματα όπως δεν είχαμε συνηθίσει να ακούμε.
Και πάνω από όλα είναι μια πρόταση με επιχειρήματα άρα ίσον σεβαστή. Το γεγονός ότι οι αντίθετες γνώμες που έχω ακούσει δεν απαντάνε σε ερωτήματα σημαντικά, όπως "γιατί 400 χρόνια μετά", ή αναφέρονται από το 1750 και μετά (πράγμα που δεν αρνείται το ντοκιμαντέρ) με κάνει να θέλω να δω ακόμα περισσότερο και τα επόμενα επεισόδια.


Απλά δείτε το, το να γνωρίζεις το παρελθόν σε κάνει αυτόματα να γνωρίζεις και το μέλλον όπως ίσως θα καταλάβετε...






                                      null    

Δεν υπάρχουν σχόλια: